De Laadsnelheid van Je Website Drastisch Verbeteren in 11 Stappen

SEO jun. 05, 2020


Wist je dat… E-commerce giganten zoals Amazon afhangen van de snelheid van hun website? Als hun webshop een fractie van een seconde langer zou nodig hebben om te laden, verliezen ze jaarlijks zo’n 1.3 miljard dollar. Als dat het belang van een snelle website niet aantoont. Tijd om je website om te vormen tot een raket!


Waarom je website sneller moet zijn als het licht

Hoe trager je website, hoe hoger de bounce rate van bezoekers. Probeer je pagina’s onder de 3 seconden te houden. Laadt je website langer dan 3 seconden? Dan haakt al zo’n 40% van je bezoekers af. De user experience van consumenten wordt steeds belangrijker. Daarnaast straft Google trage websites af. Een snelle website kan je SEO-score boosten en je een hoger plekje in de zoekresultaten opleveren.

1. Één design voor elk apparaat

De snelheid van je website wordt er niet minder belangrijk op bij mobiele apparaten, integendeel. Op mobiele apparaten hebben we nog minder geduld. Als je met een responsief webdesign werkt, bestaat er eigenlijk maar één versie van je website. Het design past zich aan per device en dus aan elke viewport. De viewport is de grootte van een scherm waarop een website getoond wordt.

Met responsieve codes zorg je ervoor dat Google je website slechts één keer moet indexeren. Één design, in plaats van allerlei verschillende versies voor mobiele toestellen.

2. Optimaliseer afbeeldingen (voor mobiel)

 1. Stel jezelf de vraag of al die visuals wel echt nodig zijn
  Kan je je GIF niet vervangen door een animatie die in de CSS-code kan geplaatst worden? Je developer zal minder onderhoudswerk hebben en de gebruiker geniet van een snellere website. Vermijd altijd zware JavaScript frames voor je afbeeldingen en verwijder afbeeldingen als ze niet noodzakelijk zijn voor je verhaal.
 2. Pas het bestandsformaat van je afbeeldingen aan
  Ga in de eerste plaats voor WebP, dit formaat zorgt voor een grote compressie +30% zonder in te boeten op kwaliteit. Of kies voor een van de volgende opties:
  JPEG voor normale foto’s (zonder doorzichtigheid), SVG voor schaalbare illustraties en PNG voor afbeeldingen met een transparante achtergrond.
 3. Comprimeer en verklein afbeeldingen
  Verwijder de metadata, zoals de tijd en datum van foto’s. Experimenteer met de kwaliteitsinstellingen van je foto’s en bekijk wat het kan opleveren voor hun laadsnelheid.
 4. Test verschillende laadtechnieken uit
  Lazy loading is een techniek waarbij foto’s onder de fold pas worden ingeladen wanneer dat nodig is. Ook gebruikmaken van placeholders of progressieve JPEG’s kan je helpen de snelheid van je site te verbeteren.
Voorbeeld van een progressieve JPEG

Foto’s met een resolutie van 72 dpi volstaan voor op het web, met Photoshop kan je makkelijk de resolutie van afbeeldingen verkleinen. Ook de gratis tool Image Optimizer kan je helpen om je afbeeldingen te optimaliseren voor online gebruik.

3. Browser caching

Sla bepaalde delen van je website op de lokale browser van de gebruiker op. Zo laadt je site de volgende keer een stuk sneller bij een terugkerende bezoeker.

4. Vermijd plug-ins

Of speciale types web content, zoals Flash, Silverlight of Java, zodat je website op elk apparaat bekeken kan worden.

5. Maak gebruik van een snelle server

Met een kapotte motor kan je niet snel rijden en met een slechte server kan je website ook niet snel inladen. Probeer niet te veel budget te besparen op je hosting, want dan kan alles wel eens verloren moeite zijn.

6. Kies één analytics tool om het verkeer op je site te tracken

Google Analytics blijft hier een van de meest gebruikte tools.

7. Verklein bestanden met GZIP-compressie

Zo worden de bestanden die naar een browser worden gestuurd verkleind. Hoe je deze functionaliteit activeert, hangt af van je hostingdienst.

8. Gebruik Accelerated Mobile Pages

Een AMP is een pagina waaruit alle codes die een negatieve invloed hadden op de snelheid van een webpagina weggefilterd werden. Met deze AMP validator kan je checken of je pagina’s snel inladen en gebruiksvriendelijk zijn. Voeg custom tags toe aan afbeeldingen, zo kan je de compressie ervan automatiseren met AMP.

9. Vermijd redirects

Iemand die zoekt naar een bepaalde URL (webpagina) doorsturen naar een andere webpagina bevordert de laadsnelheid van die pagina alles behalve.  

10. Verklein cookies en verwijder de onnodige

11. Laad JavaScript bestanden asynchroon

In plaats van je bestanden één voor één in te laden, laad je sommige tegelijkertijd in wat je website sneller maakt.

Tools die je verder kunnen helpen

Wil je weten hoe je website presteert en hoe je de laadsnelheid kan verbeteren? Gebruik dan de PageSpeed Insights van Google. De chrome-plugin Google Lighthouse is ook enorm handig om je SEO-sore te verbeteren. Deze geautomatiseerde open source tool kan je laten lopen op al je webpagina’s.


Laura Verbeke - Marketing Expert

Our youngest team member full of ambition is responsible for all our marketing activities. She’s also the sympathetic and thoughtful contact person for some of our fantastic brands!

Top! je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de checkout afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.