Wat Is een DDoS?

jul. 27, 2020

Een eenvoudige inleiding in minder dan 300 woorden

Een DDoS is een cyberaanval waarbij een server, website of netwerk crasht door overbelasting. De afkorting staat voor ‘Denial of Service’. Een server wordt platgelegd en onbereikbaar.


Hoe doen ‘hackers’ dit?

Als meerdere partijen 20 miljoen pagina’s ‘tegelijkertijd’ openen, crashen servers of websites. Vergelijk een server met een persoon. Een praktisch voorbeeld: Iemand ontvangt papiertjes, maar als iemand plotseling te veel notities krijgt, weet je niet meer welk papiertje van wie kwam en voor wie het bestemd was. Dat gebeurt er ook met een DDoS-aanval.

Door een DDoS-bestorming heeft een server, website of netwerk het zo druk met de verwerking van opdrachten dat echte websitebezoekers niet verder geholpen kunnen worden en een website niet meer getoond kan worden.

Aanvallen vanop meerdere locaties

Bij DDoS’en wordt er aangevallen vanop meerdere plaatsen of punten, soms wel tienduizenden. Hackers hebben trucjes om dit makkelijk te kunnen doen. Door iets te downloaden vanop het internet haal je onbewust een virus binnen die duizenden zoekopdrachten uitvoert vanop je computer. Doordat het virus verschillende sub-computers infecteert en vanop afstand stuurt, wordt de bron detecteren en blokkeren voor slachtoffers steeds moeilijker.

"Cyber criminals be like..."

Hoe kunnen bedrijven zich beschermen tegen DDoS aanvallen?

Bedrijven kunnen IP-adressen blacklisten. Een website, bijvoorbeeld Bol.com, zal dan geen verzoeken meer van jouw aanvaarden. De moeilijkheid ligt in ‘nep’ websiteverkeer herkennen. Jezelf wapenen tegen zulke cyberaanvallen in vrij moeilijk en daardoor ook duur. Er zijn wel partijen zoals bijvoorbeeld Cloudflare die 'advanced DDoS protection' aanbieden.

Dubbele financiële schade

Met DDoS-aanvallen kunnen hackers met vrij weinig middelen veel schade berokkenen aan bedrijven. Als webshops plat gaan verliezen ze enorm veel geld, zonder kunnen ze namelijk niets verkopen. Daarnaast bestaan er georganiseerde bendes die maffia-praktijken uithalen en bedrijven chanteren: in ruil voor geld voeren ze geen DDoS-aanval meer uit op hun servers. Vergeet daarnaast ook niet de kost van servers en cybersecurity in rekening te brengen.


Laura Verbeke - Marketing Expert

Our youngest team member full of ambition is responsible for all our marketing activities. She’s also the sympathetic and thoughtful contact person for some of our fantastic brands!

Top! je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de checkout afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.